Sick Unconditional Love-Breaking the Waves


"I wanted to do a film about goodness. I also wanted to do a film with a religious motif, a film about miracles. At the same time I wanted to do a completely naturalistic film." Von Trier

Vroiam sa ma uit de o grămadă de timp la Breaking the Waves, încă de când am luat mult plânsa revistă Republik cu acest DVD. Breaking the Waves e genul de film la care ştii de la început că inevitabil, nu se va sfârşi cu bine.
Lars von Trier il structurează în 7 capitole al căror titlu sugestiv fac practic un mic rezumat al filmului: Bess se mărită, viața cu Jan, viața singură, Jan se îmbolnăvește, Îndoiala, Credință, Sacrificiul lui Bess, Înmormântarea.
Bess îşi găseşte marea iubire (în persoana lui Jan), iubire pe care o pierde numai ca roata să se întoarcă în final: Jan rămâne singur (e un fel de Romeo şi Julieta fără dublu-sacrificiu).  Morala poveştii depinde de perspectiva în care citim filmul: fie Bess e dusă rău cu pluta şi Jan e un nemernic libidinos (adică fie perspectiva "obiectivă", social acceptată), fie Bess chiar ştia ceva mai mult ca restul lumii şi a acţionat la un nivel superior, mai bun, ceva în genul Idiotului lui Dostoievski. Lars von Trier ne indică însă clar că filmul e gândit în cel de-al doilea sens.
Cert e că filmul începe mai domol, dar devine interesant pe parcurs, când ne mai şi obişnuim cu monologul dubios (sau mistic, cum vreți să îi spuneți) al lui Bess cu Dumnezeu. Von Trier face de fapt pe tot parcursul peliculei un atac la adresa religiei (pedeapsă-recompensă), care nu ar trebui confundată cu ideea de credinţă. Multe scene memorabile, ingenios puse în scenă către un final care mie nu prea mi-a plăcut.



btemplates

1 comentarii:

Adina Chițu spunea...

un tais in spate cam tot c face trier :) abia astept melancholia

Trimiteți un comentariu