Paris-Cédric Klapisch

Am o feblete pentru filme cu personaje ale caror destine se intersecteaza intr-un fel sau altul. Paris e un astfel de film, iar legatura dintre personaje (multicele), se face intr-un mod foarte subtil si rafinat.

In cadrul Festivalului de film Francez 2010 a rulat si Paris, a lui Cédric Klapisch , o productie emotionanta, puternica, ce atinge o gama foarte larga de subiecte (de la conceptul de normalitate, la constatarea discrepantei intre clasele sociale, sau la  nevoia de iubire a indivizilor)

Personajul central e Pierre (Romain Duris), un artist cu grave probleme la inima, caruia medicii nu ii dau prea mari sanse de supravietuire. Actiunea urmareste evenimentele ce se petrec in viata lui Pierre pana cand acesta pleaca la spital pentru un transplant de inima, dar si a altor indivizi din Parisul eterogen si tumultos: sora lui Pierre (Élise), o asistenta sociala with love troubles, vanzatorii unei piete de legume, un imigrant din Africa, un profesor de istorie si studenta sa, etc. 
Elise (Juliette Binoche) se muta impreuna cu fratele sau cand afla de boala acestuia, tinandu-i companie si ingrijindu-l. Aceasta creste singura trei copii si dupa doua mari despartiri, crede ca la 40 de ani nu o mai asteapta nimic surprinzator pe plan sentimental in viitor. Renunta la orice speranta, pana cand Pierre ii arata ca nu e deloc asa.

Paris e un omagiu adus vietii in general, fie ea simpla sau banala, o oda adusa vietii asa cum este ea. Indemnul final e carpe diem (Pierre e cel care o ''trezeste" pe sora sa la viata, aratandu-i ca  in ciuda deceptiilor sale amoroase the show must go on). Desi per total filmul e usor deprimant, si extrem de trist pe alocuri, sunt si unele scene foarte hilare (the hole affair cu profesorul universitar care o urmareste amorezat pe o stundeta de-a lui, trimitandu-i mesaje pe telefon). Personajele sunt extrem de umane, cu framantari sufletesti credibile si induiosatoare, iar povestile de dragoste nu sunt deloc tipic Hollywoodienne. Paris are o candoare aparte, cu actori remarcabili, si as vrea cu siguranta sa il revad peste cativa ani.

btemplates

11 comentarii:

Suflet naiv spunea...

Multam, o sa-l vad azi

Diana spunea...

Sper ca o sa iti placa :)
Poate imi spui si cum ti s-a parut.

Suflet naiv spunea...

Din pacate n-am reusit sa-l vad, i-am dat sa-l downloadez, varianta HD, dar tragea c-o viteza mica si am fost nevoit sa vad altul. Am pierdut timpul cu Buried, un film destul de slabut, cateva faze penibile, noroc cu finalul ce l-a mai salvat. Cu siguranta imi va place filmul Paris, e genul meu, il voi vedea curand si voi revenii cu o parere. Ai vazut 500 days of Summer?

Diana spunea...

Ma bucur ca te-am convins sa il adaugi pe lista de filme "de urmarit". Am vizionat mai demult si 500 days of Summer, are un stil deosebit filmul, dar totusi nu m-a dat pe spate :) Ce imi mai recomanzi?

Suflet naiv spunea...

Wicker Park (e o poveste intortocheata, dar mi-a placut la nebunie :D)
Law Abiding Citizen
Running Scared (nu mai tin minte actiunea, dar stiu sigur ca mi-a placut)
The Time Travelers Wife (mi-a placut ideea filmului)
The Joneses (subiectul a fost foarte tare, vreau sa-l revad :P)
Easy A (credeam ca va fi o comedie gen american pie, dar m-a surprins placut)
De The Social Network / Inception deja cred ca stii :)

Pentru inceput vezi asta :P http://www.youtube.com/watch?v=uy0HNWto0UY

Diana spunea...

Am vazut deja Signs, il am si eu la favorite pe YouTube, e genial. :)
Din ce ai mai mentionat nu am apucat sa ma uit la Running Scared, The Joneses si la The Time Travelers Wife(ca vreau sa citesc cartea inainte sa urmaresc filmul). Poate o sa scriu si despre ele cand le voi vedea.

Suflet naiv spunea...

L-am vazut si eu aseara, Di. Mi-a placut, desi mi-ar fi placut sa se puna accent pe problema lui de sanatate si pe studenta de vizavi, sau de ce nu, l-a sfarsit chiar ea sa fi fost donatoarea de organ pentru el. A capatat un 8.5 de la mine :)

Diana spunea...

Ma bucur ca ti-a placut :) Poate vrei sa vezi tot cu Romain Duris, si regizat tot de Cedric Klapisch, un alt film, ceva mai vesel: L'Auberge Espagnole, despre aventura unui student plecat cu Erasmus in Spania. Daca nu l-ai vazut inca, te asigur ca e foarte tare.

Suflet naiv spunea...

Multumesc, il voi vedea cand voi avea timp :), ca tot suntem la franceza uite o piesa draguta http://www.youtube.com/watch?v=FsJWSDe44Uk

Diana spunea...

E foarte simpatica melodia, recunosc ca am o slabiciune pentru limba franceza (care insa nu s-a prins de mine cum trebuie, desi m-am straduit). Iti sugerez si eu sa asculti o piesa, poate o stii: Noir Desir-Le vent nous portera.
http://www.youtube.com/watch?v=hIkXK6rxt4c

Suflet naiv spunea...

Superb filmul, atat de multe situatii :), cred ca a fost primul film in care sa vad asa multe limbi straine vorbite. M-a impresionat faptul cum s-au ajutat, sau mai bine spus, cum au scos-o pe acea fata dintr-o posibila situatie jenanta cand ii venise prietenul in vizita si ea se afisa cu altcineva. Mi s-a parut ca Anne-Sophie are cateva asemnari la chip cu Julia Roberts.

@melodie da, o stiam ^^

Trimiteți un comentariu