Cinema-edu

Ma laud si eu cu ce am facut in ultima vreme: organizarea Cinema-edu: singurul proiectu national de educatie cinematografica. 15 oraşe, 6 filme, peste 80 de licee care participa in proiect. :)

Spre deosebire de anul trecut, ediţia din acest an se adresează elevilor de liceu din Bucureşti şi câteva dintre oraşele din sud şi sud-est (Ploieşti, Piteşti, Slobozia, Craiova, Caracal, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Bârlad, Giurgiu, Slatina, Mioveni, Slatina, Brăila şi Corabia) şi se va defăşura pe parcursul întregului an.  Filmele alese abordează teme sociale diverse ( egalitatea de şanse, implicarea socială, autonomia personale, violenţa domestică sau delincvenţa juvenilă), iar fiecare proiecţie este urmată de discuţii libere cu invitaţi.

În luna aprilie, Cinema-edu oferă liceenilor un nou titlu, Die Fremde/Străina, o dramă impresionantă în regia lui Feo Aladag, prezentată la Festivalul internaţional de film de la Berlin şi premiată în 2010 cu Premiul Lux al Parlamentului European. Filmul spune povestea lui Umay, o tânără crescută în Berlin de familia sa de imigranţi turci, care ajunge să fie respinsă şi pedepsită de propria familie pentru curajul de a se despărţi de soţul abuziv.

Dincolo de intenţia de a scoate la lumină dramele cauzate de tradiţiile musulmane, Străina vorbeşte despre câştigarea independenţei personale sau despre integrarea în societatea occidentală a imigranţilor, câştigând greutate din imaginea statică, din scenele tăcute care spun atât de multe şi din jocul actorilor. Pe lângă Sibel Kekilli (cunoscută pentru rolul din Gegen die wand/Cu capul înainte de Fatih Akin), care o construieşte pe Umay cu intensitate mută, Settar Tanriögen joacă excelent tatăl, un personaj complex pe care nu ştii niciodată dacă să-l deteşti sau să-l ierţi.

Printre invitaţii care vor vorbi cu elevii după proiecţiile filmului se numără actriţa Carmen Lopăzan, Miruna Berescu, directorul Festivalului de film Anonimul sau regizorul Claudiu Mitcu, cunoscut pentru documentarele Australia, Circul vesel şi Noi Doi.

Pe lângă vizionarea celor şase filme, toţi elevii sunt invitaţi să participe la workshop-uri şi concursuri unde pot căştiga premii surpriză din partea partenerilor.

Proiectul Cinema-edu este conceput şi implementat de Asociaţia Culturală Macondo, care are ca scop dezvoltarea proiectelor culturale şi nu numai. O activitate constantă a asociaţiei o reprezintă distribuţia şi exploatarea filmelor de artă prin Noul Cinematograf al Regizorului Român, dar şi organizarea de festivaluri şi cinecluburi.

btemplates

1 comentarii:

Anonim spunea...

huh...wish they had that back when i was in highschool

Trimiteți un comentariu